VT Salvatio

A királybúza első államilag elismert fajtája a VT Salvatio.  A fajta magassága, robusztussága a speltára, szemformája, beltartalma a kettő faj keveréke, de főleg a javított dicoccumra jellemző. Agrotechnikai kezelhetősége megegyezik az aestivummal.

felhasznalhatosaga

A búza egyesíti magában először is a száraztészta készítéséhez szükséges paramétereket:

 • magas szemolina (dara) tartalom az őrlési technika függvényében,
 • magas fehérjetartalom (tojásnélküliség kívánalma),
 • magas karotin tartalom: 4,2-7,0 mg/kg (tojás sárgája nélküliség lehetősége),
 • és nagyon rugalmas sikérszerkezet (optimális főzési tulajdonságok).
Tulajdonság táblázat
sütőipari érték
A2-A1
fehérjetartalom
14 - 18%
nedvessikér
32 - 38%
terülés 1,5 - 3,5 mm/ó
esésszám
300 - 450 mp
glutén index 95 - 98%
felszívódás 92 - 95%
lisztkihozatal
>80%
Hl tömeg
82 - 84 kg
ezerszemtömeg
61 - 65 kg
Alveográfos W-érték 300 - 350
Extenzográfos ellenállás
430 - 480

Mindezek mellett a királybúza humán- és gazdaságpolitikai jelentősége sokban megegyezik a novumbúzánál kifejtettekkel, mindössze a fehérjetartalma nem éri el a 18-26%-ot, hanem általában 14,5-18,5% között alakul, viszont a jelenlegi sütőipari technológiába teljesen belesimul, csak ki kell tapasztalni a folyadékmennyiséget és a dagasztási módszereket.

gasztronomiai

 1. A klasszikus értelmű minőségben vetekszik vagy jobb a kanadai tavaszi búzáknál.
 2. Kiváló száraz tészta alapanyag is a benne levő tönke vérvonal miatt, lényegében a durumot is fölözi a beltartalmában.
 3. A királybúzalisztek színe a közönséges lisztekétől eltérően nem fehér vagy szürkésfehér (BL-80, BL-112), hanem világossárgás a benne lévő természetes karotin festékanyag miatt.
 4. Ezeknek a liszteknek ízűk van – nem ízetlen, porszerűek – van egy különleges kulináris élvezetet adó jellegük, igazi gasztronómiai kiválóság.
 5. A királybúzalisztek a közönséges fehér liszttől a vízfelvétel ütemére és mennyiségre eltérően reagálnak, ezért célszerű kezdetben kisebb mennyiséggel próbálkozni. A lényeg: kezdetben lassabb a vízfelvétel (a kissé nagyobb szemcseméret is oka), de később fokozatosan többet képesek majd felvenni.
 6. A búza termesztéséhez a műtrágya felhasználása nem ajánlott, ezért a lisztjei nem 'mérgezőek'.(A közönséges liszteknek a műtrágyázás hatására valószínűsíthetően megváltozott a fehérjeszerkezete emiatt hosszútávon többé-kevésbé felelősek lehetnek a különböző intoleranciák, allergiák kialakulásában, többek között az immunerősség függvényében a gluténérzékenység kialakulásában is.)
 7. Igazolt és nem igazolt gluténérzékenyek egyaránt visszajelezték már, hogy a szokásos panaszok nem jelentkeztek a királybúzalisztből készült termékek fogyasztása után.
 8. A tojás nélküli száraztészta készítéshez felhasznált KBL lisztek sok tojás eredetű megbetegedéstől (pl. salmonella) megkímélik a szervezetet úgy, hogy 4-6 db tojásegyenértékkel bíró fehérjetöbblettel rendelkeznek.
 9. A magasabb fehérjetartalom és a testazonosabb aminosav-szerkezet miatt az ebből készült termékek (kenyér, péksütemény, tészták stb.) erősítő és egészség megőrző tulajdonságokkal bírnak.

Nyomtatás